За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта


Познат на българската публика със своята поезия, забележителният испански автор Мануел Вилас представя на читателите своя роман „Ордеса“. Изданието се радва на огромен успех в световен мащаб. Книгата е издадена в над 20 страни, като през 2019 г. печели престижната френска награда „Фемина“. У нас „Ордеса“ излиза под логото на „Ентусиаст“ в превод на Боряна Дукова и Весела Петрова.

Мануел Вилас е писател, поет и публицист, носител на редица награди. Неговите произведения са превеждани на десетки езици. През 2019 г. авторът е финалист за престижното отличие „Планета“ с романа си „Радост“ (Alegría). Вилас сътрудничи в „Ел Паис“, „Ел Мундо“, „Ла Вангуардиа“ и други испански медии.

„Ордеса“ е любовно писмо към починалите родители на писателя, както го определя самият Вилас. Романът може да се приеме и като своеобразна автобиография. Написана с раздираща искреност, тя преминава границите на личното и пресъздава историята на Испания от 60-те и 70-те години на XX в.

Книгата ще отведе читателите в магнетичния свят на автора, белязан от любовта като лек срещу скръбта и болката. Мануел Вилас превръща града Ордеса в красиво и хуманно място. Романът е за паметта, която е необходима, за да не се забравя, че хората са уязвими, че им е необходимо да се надигнат и да продължат напред, дори когато връзките с близките им са прекъснати. Написано без страх и суета, изданието е едновременно свидетелство за една епоха и разказ за оцеляването.

Никой не знае дали може да се живее извън обществото. Оценката на другите в крайна сметка се оказва единствената следа за съществуването на някого. Тя е морална категория, формира ценности и определя чуждото мнение. А от него зависи положението на човека в света. Но смъртта – с нейната луда социопатия – слага под един знаменател всички социални и морални оценки…

„Ордеса“ е медитация върху копнежа, самотата и себе си“, – посочват от „Ню Йорк Таймс“ и я определят като душевна буря, мираж от фантомни фигури и книга за дълбок размисъл.

Мануел Вилас ще гостува на българската публика в рамките на Софийския международен литературен фестивал с любезното съдействие на Институт Сервантес-София. На 9 декември от 18:00 ч. в Книжен център „Гринуич“ ще се проведе среща на испанския писател с авторката Боряна Дукова. А на 10 декември от 17:30 ч. в НДК ще се състои представяне на романа „Ордеса“ и дискусия между Мануел Вилас, Светлана Дичева, Боряна Дукова и Весела Петрова.

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: