За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Любен Зидаров

Роден през 1923 г., Любен Зидаров днес е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори, посветил над седем десетилетия на илюстрацията за деца и за възрастни, както на изкуството на книгата. Работи в областта на графиката, живописта, стенния художествен текстил и сред основоположниците на българския комикс.

Автор е на илюстрациите в книги като „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и много други.

Неговият илюстраторски талант е оценен в световен мащаб – сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва; носител е на Голямата за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев; бил е сред финалистите, номинирани за Международната Андерсенова награда и за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“. През 2014 г. е удостоен с голямата награда на Столичната община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 г. получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата.

„През годините моя творческа задача станаха над двеста книги, много от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели.“

Книги

Показване на 1-3 от 3 записа.
product
-20%

Топлата ръкавичка

Автори: Ангел Каралийчев, Любен Зидаров
7.00 лв. 5.60 лв.
product
-20%

Майчина сълза

Автори: Ангел Каралийчев, Любен Зидаров
8.00 лв. 6.40 лв.
product
-20%

Лъв без опашка

Автори: Ангел Каралийчев, Любен Зидаров
8.00 лв. 6.40 лв.

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: