За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
8 идеи за цветен книжен Великден вкъщи

8 идеи за цветен книжен Великден вкъщи

Предстои нетрадиционен Великден, но някои неща никога не се променят. Без съмнение един от най-важните великденски ритуали си остава боядисването на яйцата. И без капка колебание можем да бъдем сигурни, че книгите заемат специално място във всеки празник. Въпреки че не се славим като големи математици, успяхме да свържем 2 и 2 и да измислим начин да обединим двата така важни компонента на истинския Книжен Великден.

Затова на Велики четвъртък ви представяме няколко идеи как да боядисате яйцата си с естествени материали, а към тях прибавяме чудни книжни предложения. Защото точно сега е моментът:

Да прекараме време с най-близките си хора.

Да поканим природата в дома си.

Да преборим стреса – защото ако можем да изчакаме едно яйце да престои в обелки от лук 30 мин., ни се полагат минимум 10 дзен бонус точки.

Да бъдем креативни.

И всичко това, докато четем незабравими истории.

Има няколко основни правила, които трябва да следвате, когато приготвяте естествена боя за яйца:

  • В средно голяма тенджера смесете 1 литър вода с две лъжици оцет (от ябълки или от бяло грозде, например);
  • След като водата заври, добавете естествения оцветител. Варете 30 мин. на бавен огън, след което оставете сместа да изстине;
  • Отцедете сместа и поставете предварително сварените яйца в нея за най-малко 30 мин. Колкото по-дълго ги държите в боята, толкова по-наситен ще е цветът им. Експериментирайте, за да получите различни нюанси;
  • Използвайте колкото се може по-светли яйца;
  • Сложете ръкавици – повечето продукти може да оставят следи по кожата;
  • Най-важният съвет за отличен резултат – яйцата трябва да останат цели. Ако неволно ги счупите, кажете, че сте го направили нарочно, за да получите артистични пропукани линии. Или просто хапнете яйцето и сложете в боята следващото.

А ето ги и продуктите, както и неустоимите заглавия към тях:

Червеното цвекло не е любимият зеленчук на всички, но когато става дума за естествени оцветители, е непобедим. 4 ч. ч. с обелено и нарязано цвекло са достатъчни, за да получите отлични розови яйца. Ако сте достатъчно търпеливи, яйцата могат да придобият близък до червено нюанс (за допълнителни дзен точки).

Розовото ни кара да мечтаем за любов, затова го комбинираме с романа на Никола Баро „Една вечер в Париж“ – романтична комедия от грешки, композирани от изпитанията на съдбата и пропуснатите възможности. Всяко препятствие по пътя към любовта обаче си заслужава, защото в едно малко кино в Париж мечтите започват да се сбъдват…

Повече за книгата ТУК.

С боровинките можете сътворите невероятни тъмносини багри, но и светлосинята гама би била добър резултат. Препоръката ни е да ги намачкате с вилица, преди да ги поставите във водата. А ако боровинките са неустоимо вкусни, най-добре ги запазите за торта или чийзкейк, а синя боя направете със следващия продукт от списъка ни.

Но преди да разкрием кой е той, ето още едно книжно предложение – повестта „Кройцерова соната“ от Лев Толстой. Любовта и ревността са средствата, които писателят умело използва, за да обрисува идеалистичната представа за непорочността и нейната градивна сила в човешкия живот – идея, в която самият той вярва безпрекословно до края на живота си.

Повече за книгата ТУК.

Още един начин да боядисате яйца в теменужен цвят – използвайте червено зеле. 3 ч. ч. ще бъдат достатъчни. И тъй като най-щастливи от цялото цветно приключение, ще бъдат децата, идва ред и на едно любимо детско заглавие: „Лъжичко и неговите приятели“. В тази завладяваща книжка с илюстрации ножът, вилицата и лъжицата оживяват, за да споделят с малчуганите важните уроци за приятелството, добротата и умението да се прощава.

Повече за книгата ТУК.

Една вечна детска класика съпътства жълтия цвят – „Шумът на върбите“ от Кенет Греъм. Всичко в тази книга вдъхва надежда, че е възможно да се живее хармонично и вълшебно дори и само в утешителното обкръжение на близките. Проблемите намират своите решения, изгубените биват приютени… а в края на всяко премеждие и всяко пътуване те чака топлината на дома. Звучи познато?

Повече за книгата ТУК.

Колкото до боядисването на яйцата в жълто – използвайте 3-4 чаени лъжички куркума и не забравяйте, че тук съветът да използвате ръкавици важи с пълна сила. Това екзотично растение оставя следи по ръцете.

Наситена оранжева боя можем да придобием с обелки от кромид лук. Добавете 4 ч. ч. в горещата вода и се насладете на аромата. Останалата част от лука използвайте за великденската трапеза… няколко години напред.

Когато си говорим за стрес, наш верен помощник е книгата на Лиз Бурбо „Слушай своето тяло“, която ни напомня колко важно е да обръщаме внимание на всичко, което се случва в нас – във физически, емоционален, психически и духовен план.

Повече за нея ТУК.

Кафето е продуктът, с който можем да оцветим яйцата в топли земни тонове. Нужно е само да добавим ¾ ч. ч. смляно кафе към врящата вода. Признаваме, че кафявото не е най-вълнуващата багра от цялата цветна палитра, но за сметка на това е перфектното извинение за едно екзотично книжно пътуване с книгата „Дамите от Ориента“. В нея се запознаваме със седем любопитни и авантюристични жени, покорили непознатия Изток за първи път.

Повече за книгата на Кристина Морато ТУК.

Спанакът е растение със стотици полезни свойства и точно той е тайната съставка на естествената зелена боя за яйца. Необходими са 4 ч. ч. пресен нарязан спанак. Препоръчваме Ви да оставите яйцата във водата малко по-дълго, за да придобият по-наситен цвят. В противен случай най-добрият резултат би бил бледо резидаво.

Като химична формула протичат и връзките между героите в романа на Гьоте „Родства по избор“. С новаторските си идеи и универсалните сентенции и афоризми за живота, брака, мъжа, жената, свободната воля, съдбата, любовта и страстта тази книга е вечен и ценен философски трактат.

Повече за романа ТУК.

Дойде ред и за най-нетрадиционното предложение в списъка – неслучайно го оставяме за финал. Изненадващата съставка за красиви розови яйца е… авокадото. Добрата новина е, че трябва да използвате само корите и семката, а останалата част от плода можете да оползотворите в кухнята. Използвайте 3-4 средно големи плода (по-узрели) и им дайте малко повече време за варене. С течение на времето това, което първоначално прилича на цвят сьомга, постепенно се превръща в захарно розово.

Нестандартното предложение комбинираме с нестандартна книга – „Очевидната скрита истина за любовта“ от Хули Леонис. Тя ни напомня, че любовта е като живо същество – тя се подхранва от всички хора, които влагат в нея, и има много лица. А моментът да се обърнем към емоционалния си свят е точно сега.

Повече за книгата ТУК.

Забавлявайте се, творете и изживейте цветен и незабравим Книжен Великден вкъщи!

8 идеи за цветен книжен Великден вкъщи
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: