За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Леа Коен представи новата си книга

Леа Коен представи новата си книга

Леа Коен представи новата си книга, посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Десетки гости, читатели и приятели присъстваха на събитието

 

Официалната премиера на новата книга на известната писателка Леа Коен се състоя на 27 юни 2022 г. в Еврейския културен дом. На представянето на “Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)” взеха участие авторката на книгата, председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” проф. Александър Оскар, главният редактор на вестник “Еврейски вести” Михайлина Павлова и управителят на издателство “Ентусиаст” Виктория Бисерова.

“Тази книга, издадена по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи, дава нов поглед върху спасението, защото то никога не е единичен акт”, сподели Виктория Бисерова. “Уверявам ви, че книгата, която е плод на 20-годишната изследователска работа на Леа Коен, ще заинтригува читателите със задълбочените проучвания на откритите от авторката нови факти и документи, публикувани в изданието“.

“Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)” проследява хронологията на съдбата на българските евреи по много лесен и достъпен начин”, сподели проф. Александър Оскар. “Книгата е от изключително значение за българското общество. Тя не е насочена само към членовете на еврейската общност, а към всички българи и дава възможност да се осмили историята в нейната цялост“. Проф. Александър Оскар обърна специално внимание на факта, че встъпителните думи в книгата са написани от Стюарт Ейзенстат, специален съветник на Антъни Блинкен по въпросите на Холокоста и председател на борда на Държавния музей на холокоста във Вашингтон.

“Бих определила тази книга “строга”, защото тя не се страхува да разбива митове, прави смели препратки към днешния ден и стига до заключения и изводи, които понякога стряскат със своята категоричност и правота”, заяви Михайлина Павлова.

Авторката на книгата Леа Коен благодари на присъстващите и разкри любопитни факти за процеса по проучване на фактите и подготовката на книгата. „Освен изследователска, работата по подобно издание е подобна на детективската. Огромният масив от информация в архивите и библиотеките разкрива различни сюжети, обстоятелства, а сред многото исторически връзки се извисяват именно фигурите на спасителите. За мен е много важно спасението, гоненията на българските евреи, а и всички събития от този период да бъдат отнесени към глобалната европейска история. Тя не бива да бъде разделяна”, сподели Леа Коен.

Леа Коен представи новата си книга
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: