За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
„Рапорт пред Ел Греко“ – библията на Казандзакис

„Рапорт пред Ел Греко“ – библията на Казандзакис

След „Алексис Зорбас“ и „Последното изкушение“ още един от емблематичните романи на Никос Казандзакис излиза в ново издание от „Ентусиаст“. „Рапорт пред Ел Греко“, определян като фикционалната автобиография на големия писател, отново достига до българските читатели в стилното библиофилско оформление на Яна Аргиропулос и със знаковия превод на Георги Куфов, удостоен с най-високото гръцко отличие „Златен кръст на Почетния легион“ за своя принос към културното сътрудничество между Гърция и България именно заради работата си върху произведенията на Казандзакис.

„Държите в ръце една от най-необикновените книги във вечната библиотека на човечеството – „Рапорт пред Ел Греко“. Тя е сурова, лъвска храна за ума, душата и сърцето. Подобно на Библията, не се чете на един дъх, но няма нищо общо с нея, макар да отразява отношенията на Казандзакис с Бога, и в този смисъл навява асоциации за изстрадана, сътворена от самия него библия“, пише в предговора към романа Христо Куфов.

„Рапорт пред Ел Греко“ разказва за събития, личности и места, които са оказали значимо влияние върху цялостното творчество и житейски път на Казандзакис. Тук той разкрива своите идеи и идеали, илюстрира цялостната многопластовост и проникновеност на своя пленителен вътрешен мироглед. Романът изгражда един дълбок, цялостен и комплициран портрет – образ, толкова плътен и истински, в който всеки читател успява да открие нещо от себе си.

Първоначално книгата е била озаглавена „Писма до Ел Греко“, но през 1955 г. Казандзакис променя заглавието. По този повод той пише до своя близък приятел Пантелис Превелакис: „Книгата, която пиша, ще се казва „Рапорт пред Ел Греко“. Рапорт във военния смисъл на думата – на офицер към неговия Генерал. Ще бъде и един вид автобиография. Казвам ти, аз се подготвям. …Понякога усещам, че времето наближава. Вече започнах да се подготвям.“

„Творчеството на Никос Казандзакис е майсторско, интригуващо, зряло, силно и властно, то е лирично, епическо и дорийско – напоено с душевност и събуждащо всички сетива“, споделя Патроклос Ставру, осиновеният син на съпругата на писателя Елени.

„Рапорт пред Ел Греко“ е апогей на душата и сърцето.“ Скоро към луксозната поредица на „Ентусиаст“ ще се присъединят и романите „Капитан Михалис“, „Христос отново разпнат“ и „Змия и лилия“.

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ТУК

„Рапорт пред Ел Греко“ – библията на Казандзакис
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: