За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
Тошо Тошев представя „Сенки сред виелицата“

Тошо Тошев представя „Сенки сред виелицата“

След успеха на „Политическа орда“ и „Власт“ издателство „Ентусиаст“ публикува новия роман на известния журналист Тошо Тошев. „Сенки сред виелицата“ за пореден път откроява майсторството на автора да пресъздава реални исторически процеси и събития през образите и отношенията на измислени персонажи. Този път обаче на преден план са героите, техните сложни и несправедливи съдби, моралните избори, пред които са изправени, изкушени от предизвикателствата на времето, в което за добро или за зло живеят.

„Заглавието на новия роман на Тошо Тошев е сполучлива метафора за сложните и противоречиви социални трансформации в българското общество през последния половин век“, пише издателят и общественик Иван Гранитски. „Авторът изследва живота на своите герои в хаоса на социалните вихрушки, който подхвърля хората като сенки, тласка ги насам-натам, възлага им определени роли, понякога трагични, понякога смешни.“

70-те години на миналия век. По думите на Гранитски социално-политическата система все още не е достигнала до точката на кипене и нетърпимите противоречия, атмосферата е сравнително спокойна и хората се грижат за своя живот и работа.

Младият журналист Стефан, главният герой в романа, заминава на семейна почивка, където среща Сияна. Обаятелната млада жена не само е пълна противоположност на обикновената му, но добродушна съпруга, но сложният ѝ и красив вътрешен свят незабавно кара Стефан да я обикне.

Разводи, самоубийства, изневери и предателства, алчност, кариеризъм съпътстват историята на Стефан и на останалите герои в „Сенки сред виелицата“, превърнали се в олицетворение едно цяло поколение. Според Стефан Цанев обаче най-страшен е образът на Оня. „Аз не съм срещал в съвременната литература такова жестоко фокусиране на събитията, връхлетели България след 1944 г., в един образ, в един човек – изплашен, объркан и безпомощен, гонен като животно от бърлога в бърлога, ограбен не само от режима, но и от брат си, мразен не само от обществото, но и от сина си – а и от автора. Това го прави жестоко реалистичен“, споделя големият писател.

„Приемам романа на Тошо Тошев с цинизма, с трагикомедията, с невероятната тъга под повърхността за изгубената чистота“, пише за „Сенки сред виелицата“ Георги Цанков. „В тази книга няма напъни за „модерност“, за „литературност“, тя е убежище за дирещия истините за миналото и за настоящето, истини, от които капе кръв – нашата кръв, на виновните за всичко случило се и на стъпканите ни в непрекъснато оказващи се лъжи животи. Не търсете нито романтична завръзка или хепиенд, защото Тошо Тошев е самообвиняващ се изобличител на лъжата, зародила се сред власт, ерос и страх.“

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ТУК

Тошо Тошев представя „Сенки сред виелицата“
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: