За контакти +359879 009 566
+359878 903 665
„Войната на верите“ – епичният сблъсък на източния и западния свят

„Войната на верите“ – епичният сблъсък на източния и западния свят

Людмила Филипова изследва тайните на богомилите и последния кръстоносен поход

В най-новата си книга Людмила Филипова разкрива една премълчана история, която се споделя от поколение на поколение в Шуменския край и чака да бъде разказана вече шест века. „Войната на верите“, издавана от „Ентусиаст“, е посветена на богомилите и последния кръстоносен поход, състоял се по нашите земи и отнема седемнайсет години на известната писателка да изследва преданията, описани в романа, както и да намери най-подходящите ъгли, през които да бъде споделена.

След „Войната на буквите“, „Където се ражда слънцето“ и „Божият ген“ Филипова представя новия си исторически роман, базиран на малко познати факти и разкрития. Редица проучвания и многобройни разговори с историци и местни жители на Шуменската област са необходими на авторката, за да предаде героичните събития, случили се преди повече от шест века по българските земи. Подробно е описан и последният кръстоносен поход и причините, довели до него. Битки, в които клишетата за героичните рицари са разбити, а на преден план излизат неподозирани герои.

„Истината е като огромна изронена мозайка“, споделя проф. Казимир Попконстантинов. „Ние сме тези, които, камъче по камъче, възстановяваме картината на миналите исторически времена. В своите романи Людмила Филипова, стъпвайки на автентичните писмени извори, ни поднася интересни разкази за онези далечни години.“

Каква е връзката между едно от най-влиятелните и мистични учения в българската и световната история – богомилството, Светата инквизиция и последния кръстоносен поход? Защо младият полско-унгарски крал повежда огромна католическа армия, за да кръстоса мечове в т. нар. Битка на народите? На какъв тайнствен език е написано Реймското евангелие, пред което полагат клетвата си френските крале? Каква е легендата за духа на Баян Мага и още ли обитава горите, за да пази българския народ? Кои може да са наследниците на последния царски род в България и каква тайна са криели предшествениците им?

Увлекателно и дръзко авторката ни превежда през изключително драматичен период от нашето минало, в който се преплитат храброст и низост, себеотрицание и ламтеж за власт и пари, славни битки и трогателни човешки съдби. И не на последно място – ражда се една красива любов, която е по-силна от религиозните догми, предразсъдъците и границите на времето и пространството.

„Войната на верите“ на Людмила Филипова ни потапя в клокочещата енергия на нашата българска духовност“, споделя проф. Сергей Игнатов. „Страница след страница пред нас се разгръщат културни пластове, които Филипова неочаквано смесва така, както само тя умее. Тя вписва и преплита европейската история в българската. Дори събитията, които се разгръщат в Шуменския регион, са не просто местни и български, а общоевропейски. По този начин разказът е насочен към всички, които споделяме тази обща история.“

Официалната премиера на „Войната на верите“ ще се проведе на 19 юли 2023 г. от 19:00 ч. в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ с участието на актьора Даниел Върбанов.

„Войната на верите“ – епичният сблъсък на източния и западния свят
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
„Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД

Сайтът ни използва Бисквитки (Cookies). За повече информация, може да посетите: